Page 38

Gezond_idee_NR 2_2018

‘Wie geloof je, de wetenschap of Rens Kroes?’ Dr. Alie de Boer is voedingswetenschapper gespecialiseerd in voeding en recht aan de Campus Venlo van Universiteit Maastricht en Brightlands Campus Greenport Venlo. 'Met de claims van voedingsproducenten, is op zichzelf niet zoveel mis. Producenten mogen niet zomaar iets op de verpakking zetten: de informatie moet voldoen aan strenge Europese wet- en regelgeving. Alleen heeft zo'n claim vaak slechts betrekking op één onderdeel van het voedingsmiddel. En een product bestaat niet alleen uit de “extra vitamine C” die erin zit. Er zit natuurlijk veel meer in. Daarom kan een product gezond lijken, terwijl er feitelijk veel gezondere keuzes zijn. De voedselautoriteiten gaan bij het beoordelen van claims niet over een nacht ijs. Ze laten wetenschappelijke experts op allerlei terreinen “invliegen”, die heel kritisch kijken naar de onderzoeken die gedaan zijn om de claim te ondersteunen. Pas als die experts er hun goedkeuring aan geven, mag de claim worden gemaakt. Die is dus echt gebaseerd op consensus. Het is jammer dat deze op de wetenschap gebaseerde claims toch vaak minder geloofd worden dan die van zelfbenoemde "foodgoeroes" zoals bijvoorbeeld Rens Kroes op internet. Het is oneerlijk om consumenten te laten geloven in informatie die niet bewezen is of in zogenaamde superfoods, want zo werkt het niet. Het gaat nooit om een enkel voedingsstofje, het is de combinatie van stoffen én een gezonde leefstijl die tot een positief effect leiden. Daar moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden.' Bekijk ook het college van Alie de Boer op universiteitvannederland.nl: ‘Wanneer mag een bedrijf beweren dat hagelslag supergoed voor je is?’. Of bekijk haar TEDtalk uit 2017 op tedxvenlo. com: ‘Why You Need to Look Critically at Food’. Wat is ook alweer gezond? In november 2015 kwam het Voedingscentrum met een nieuwe Schijf van Vijf. Kern van het advies is dat we meer plantaardig, minder dierlijk en gevarieerder zouden moeten eten. Dat wil zeggen: veel groenten en fruit, vooral volkorenproducten, eens per week peulvruchten, dagelijks een handje ongezouten noten, minder (rood) vlees, een keer per week vette vis. Minder zout, vet en suiker – en laten dat nu net de ingrediënten zijn die vaak al dan niet "stiekem" worden aangetroffen in voedingsmiddelen uit pakjes, zakjes en blikjes. Houd deze richtlijnen in je achterhoofd bij het boodschappen doen, want de adviezen van het Voedingscentrum worden ondersteund door de wetenschap. Overigens kun je voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan best af en toe eten, als je het maar niet iedere dag doet. Zie ook voedingscentrum.nl. Als consument heb je een machtig wapen in handen: er wordt naar je geluisterd 38 gezond idee dranken groente en fruit smeer- en bereidingsvetten brood, graanproducten en aardappelen zuivel, noten, vis, peulvruchten vlees en ei


Gezond_idee_NR 2_2018
To see the actual publication please follow the link above