Page 32

Gezond_Idee_nr2_2019

met name darmkanker. Bewerkt vlees zoals vleeswaar, knakworstjes en hamburgers bleek daarbij nog risicovoller dan rood vlees. Veel rood en bewerkt vlees eten vergroot ook het risico op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes. En hoewel (rood) vlees rijk is aan proteïne, mineralen en vitaminen, adviseren gezondheidsorganisaties sindsdien toch de vleesconsumptie te beperken tot maximaal 350 à 500 gram per week. Ongezond misverstand Maar worden we dan allemaal superfit en superslank als we echte planteneters worden? Laat dat nou niet altijd waar zijn. Aan een maaltijd van friet met vegan mayo en vegan cordon bleu, en als toetje een vegan brownie met een toef sojaslagroom komt geen beest te pas. Maar erg gezond is het niet en je verorbert evengoed een paar flinke caloriebommen. Ook plantaardig voedsel kan te zout, te zoet en te vet zijn blijkt uit een onderzoek van Harvard University uit 2017. Bovendien zitten ook vegetarische en vegan producten vaak boordevol smaakmakers, kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen. Dat veel veganisten en vegetariërs toch gezonder zijn dan vleeseters heeft vooral te maken met hun leefstijl. Zeker veganisten éten niet alleen anders, ze leven vaak ook anders. Ze zijn zich over het algemeen bewuster van het belang van beweging, nemen de fiets in plaats van de auto, roken niet, kiezen voor onbewerkte volkoren producten en bereiden hun maaltijden vaak zelf. Risico op tekorten? Een uitgebalanceerd, plantaardig voedingspatroon kan zeker bijdragen aan een goede gezondheid, zoals elk uitgebalanceerd dieet goed voor je gezondheid is. Volgens diëtiste Corrie van de Weijer van het Maastricht UMC+ krijg je met een zorgvuldig samengesteld vegetarisch voedingspatroon echt alle nodige voedingsstoffen binnen. ‘Alleen een tekort aan vitamine B12, ook bekend als cobalamine, zul je na verloop van tijd moeten aanvullen. Gelukkig heb je van dit vitamine maar weinig nodig en zit het ook in zuivelproducten en eieren.’ Voor vegans is het risico dat je niet alle voedingsstoffen 32 gezond idee die je nodig hebt, binnen krijgt veel groter. Vegans kunnen tekorten oplopen aan bijvoorbeeld calcium, jodium, ijzer, zink, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B12. Ook krijgen veganisten niet altijd genoeg van alle goede eiwitten (essentiële aminozuren) binnen. Corrie van de Weijer: ‘Bij een ernstig tekort aan deze voedingsstoffen kun je bijvoorbeeld last krijgen van bloedarmoede, vermoeidheid, duizeligheid en oorsuizen. Al kunnen deze symptomen ook een andere oorzaak hebben, zoals stress, gebrek aan beweging en darmklachten. Raadpleeg daarom je huisarts als je last hebt van deze symptomen en geef aan dat je veganist of vegetariër bent. En vraag eventueel om een doorverwijzing naar een diëtist.’ De gezondste keuze? Of een veganistisch dieet ook aan te raden is puur en alleen voor de gezondheid? De experts op voedingsgebied betwijfelen dat. Weliswaar is gebleken dat veel rood en bewerkt vlees eten het risico op met name darmkanker vergroot, maar het het is nog niet aangetoond dat een vegetarisch of vegan voedingspatroon het risico op kanker of andere ziekten verláágt.Er zijn weinig grote, langdurige studies gedaan naar de relatie tussen het voorkómen van kanker en een vegetarisch voedingspatroon, en nog minder naar de link tussen kanker en een vegan voedingspatroon. Beperking van dierenleed en verkleining van de ecologische voetafdruk zijn zeker goede redenen om vega of vegan te eten. Maar als het puur om de gezondheid gaat, is dat dus de vraag. De gezondste keuze blijft nog steeds om gewoon goed te kijken naar de richtlijnen van het Voedingscentrum en te eten volgens de Schijf van Vijf. Meer op voedingscentrum.nl en gezondheidsraad. nl over de link tussen rood vlees en kanker.


Gezond_Idee_nr2_2019
To see the actual publication please follow the link above