Page 31

Gezond_Idee_nr2_2019

Vegetariërs, vegans, flexitariërs – steeds meer mensen kiezen ervoor geen of minder dierlijke producten te eten. En met beroemde pleitbezorgers als Beyoncé, Ariane Grande, Brad Pitt en Leonardo DiCaprio is een vleesloze leefstijl zelfs ronduit hip geworden. Al het dierenleed de wereld uit! Red de planeet! Leef gezond! Maar klopt dat laatste wel? Hoe gezond is het eigenlijk om ons vooral te voeden met planten? VEGA & VEGAN gezond idee 31 hoe gezond is dat? Nog niet zo lang geleden werden vegetariërs en veganisten vaak geassocieerd met grauwe biowinkels en gebrek aan levensvreugde, maar dat is vandaag de dag wel even anders. Vega(n) is hip, instagram-glamorous, populair op festivals en bij foodtrucks, en niet meer superingewikkeld maar easy-peasy dankzij veel aanbod. Zelfs in de supermarkt: van vegaburgers en rode-bieten-falafel tot amandelmelk – flexitariërs, vegetariërs en veganisten komen ruim aan hun trekken. En werden ze vroeger vooral als spelbreker gezien – dan moest je voor die ene wereldvreemde alternatieveling opeens heel anders gaan koken – vandaag de dag worden de vegetariërs en veganisten serieus genomen. Sterker nog: juist als hamburgerliefhebber moet je je eetpatroon steeds vaker verdedigen. Zelfs de grootste carnivoor kiest af en toe voor een verantwoord dagje zonder vlees en bijna iedereen gooit wel eens een vleesvervanger in zijn winkelmandje. Het aantal landgenoten dat (vrijwel) nooit vlees eet, ligt volgens diverse onderzoeken op dit moment rond de 700.000. En hun aantal groeit snel. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat dat er circa 120.000 hard core veganisten zijn. Tel daarbij nog eens de 50 tot 75 procent ‘flexitarische’ Nederlanders op die regelmatig een vleesloze dag inlassen en het wordt duidelijk dat ons dagelijkse stukje vlees zijn vanzelfsprekende positie op het dinerbord heeft verloren. Voor dierenwelzijn en een beter milieu Hoe komt het dat zoveel mensen zich bekeren tot een vegetarische of veganistische levensstijl? Een belangrijke reden is het niet willen bijdragen aan dierenleed. Vooral veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin mensen dieren behandelen als een productiemiddel. Ook bezorgdheid over het milieu is, vooral de laatste jaren, een sterk argument geworden om koe, kip en varken af te zweren. Onze vleesbehoefte blijkt namelijk ook een onevenredig groot gevaar voor de toekomst van onze planeet te vormen. De veehouderij draagt onder meer zwaar bij aan de uitstoot van fijnstof en broeikasgassen, en dus aan de opwarming van de aarde. Maar het zorgt ook voor uitputting van de landbouwgrond, zure regen, een overmaat aan (blauw-)algengroei waardoor ook het zeeleven bedreigd wordt en aantasting van de biodiversiteit. Ook wordt enorm veel landbouwgrond ingezet voor de productie van veevoer: zo’n 70 procent. Dat helpt niet om mensen wereldwijd goed en gezond te voeden. Met die wetenschap in het achterhoofd smaakt het zuurvlees sommigen tegenwoordig toch net iets minder lekker. Vlees als ziekmaker Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een leven zonder vlees is de gezondheid. Die keus kreeg een extra impuls toen in 2015 de Wereldgezondheidsorganisatie op basis van 800 onderzoeken meldde dat de chemicaliën in vlees kanker kunnen veroorzaken,


Gezond_Idee_nr2_2019
To see the actual publication please follow the link above