Page 33

Gezond_Idee_najaarsnummer_2019

gezond idee 33 6Hoe merk ik dat mijn cholesterol verhoogd is? Dat merk je niet. Plat noemt het daarom ‘een stille sluipmoordenaar’. Als je hoog scoort op het lijstje risicofactoren weet je natuurlijk zelf wel dat je slechtere kansen hebt dan een afgetrainde, groente-verorberende slanke den. Zeker weet je het pas als je de huisarts een bloedonderzoek laat doen. Kroon raadt mensen boven de 40 aan het een keer te laten checken, samen met een meting van onder meer de bloeddruk en het gewicht. ‘Sowieso goed’, zegt Plat, ‘omdat je nooit weet hoe het ervoor staat en je misschien onbewust genetisch (erfelijk) belast bent.’ Zijn alle uitslagen goed, dan hoef je pas na vijf jaar terug te komen. Anders eerder, want het cholesterol stijgt met de leeftijd. 7Kan ik zelf iets doen om mijn cholesterol laag te houden of te krijgen? En hoe! ‘Bij elke waarde moet je altijd kijken of je met verandering van leefstijl iets kunt bereiken. In het algemeen lukt het om zo het LDL-cholesterol met 15 tot 20 procent te verlagen’, zegt Kroon. Ook volgens Plat kun je met gezond leven in combinatie met gezond eten heel ver komen. ‘Daarmee kun je in veel gevallen keurig op die 2,5 voor het LDL uitkomen.’ Grootste risicofactoren voor een hoog cholesterol • Het eten van veel verzadigd vet in onder meer volle zuivelproducten, koek/gebak, snacks en zoutjes • Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen. De grootste boosdoeners zijn eidooiers, vlees, paling en garnalen. • Overgewicht • Erfelijke aanleg • Suikerziekte • Roken • Gebrek aan beweging


Gezond_Idee_najaarsnummer_2019
To see the actual publication please follow the link above