Page 7

Hecht_februari_2020

S C H O O L S E N D E K L I N I E K 7 DIVISIE RESPIRATOIR EN LEEF- TIJDSGERELATEERDE GEZONDHEID “SIGARETTENROOK BEVAT MEER DAN 6000 SOORTEN CHEMISCHE STOFFEN” Nicotine, teer en koolmonoxide, het zijn de drie bekende schadelijke stoffen die sigarettenrook bevat. “Tabaks- fabrikanten zijn daarbij wettelijk gehouden aan maximale hoeveelheden”, vertelt universitair docent Alex Remels. “Maar”, zegt hij, “sigarettenrook bevat meer dan 6000 soorten chemische stoffen waarover je geen informatie vindt op een pakje sigaretten. En waarvoor geen maximaal toegestane hoeveelheden zijn bepaald.” Al vijftien jaar is Alex verbonden aan NUTRIM, waar hij als promovendus onderzoek deed naar spierafwijkingen bij patiënten met COPD: een ziekte die vooral rokers treft. Sinds 2015 doet hij vanuit een toxicologische invalshoek onderzoek naar de relatie gezondheid en roken. NUTRIM vormt daar, met een aparte toxicologische afdeling en moderne laboratoriumfaciliteiten, een uitstekende uitvalsbasis voor. “We onderzoeken de schadelijkheid van specifieke stoffen in sigarettenrook en daarbij kijken we ook naar de e-sigaret. Want bij het verhitten van de vloeistof in een e-sigaret komen die schadelijke stoffen eveneens vrij.” De Wereldgezondheidsorganisatie stelde eerder een top 7 van de meest schadelijke stoffen in sigarettenrook op met als doel: regulering van de maximale toegestane hoeveelheid. Het onderzoeksteam van Alex werkt aan een meer wetenschappelijke onderbouwing. “Daarin werken we samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) en met het EPA, het Environmental Protection Agency in de VS.” Het uiteindelijk doel van het onderzoek is de Nederlandse regering te adviseren over het reguleren van deze schade lijke stoffen en limieten te stellen. “Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de suiker, die fabrikanten aan tabak toevoegen om de smaakbeleving te vergroten, de hoeveelheid van deze schadelijke stoffen in de rook enorm verhoogt. Alleen al door toevoeging van die suikers te verbieden, kun je gezondheidswinst boeken”, zegt Alex. Hij benadrukt tot slot dat het nog meerdere jaren onderzoek zal vergen voordat een compleet advies kan worden uitgebracht. Alex Remels Emanuel Canfora Daniel Keszthelyi


Hecht_februari_2020
To see the actual publication please follow the link above