Page 5

Hecht_februari_2020

S C H O O L S E N D E K L I N I E K 5 NUTRIM SCHOOL OF NUTRITION AND TRANSLATIONAL RESEARCH IN METABOLISM Zo lang mogelijk gezond en actief blijven, dat is wat wetenschappelijk directeur Annemie Schols van NUTRIM zelf graag wil. “Het is ook waar de onderzoeksschool NUTRIM zich voor inzet: dat mensen gezond blijven. En als ze toch ziek worden, hoe ze daar zo goed mogelijk doorheen komen.” “Ons uitgangspunt is heel de mens”, vertelt Annemie. “Wij kijken niet naar één orgaanstoornis in het lichaam, zoals een hartaandoening, maar naar de verstoring van de stofwisseling. We onderzoeken wat de effecten zijn van een ongezonde leefstijl op de stofwisseling. Welke risico’s loopt iemand om een chronische ziekte te ontwikkelen? Wat zijn dan de effecten van die ziekte, bijvoorbeeld diabetes, op die stofwisseling? En hoe kun je die effecten beïnvloeden? Die inzichten helpen ons om aanvullend op medische behandelingen ook niet medische interventies in te zetten.” Het gaat dan vooral om leefstijladviezen gericht op voeding en beweging. Tevens onderzoekt NUTRIM hoe je kunt bevorderen dat mensen die adviezen opvolgen. “Het beste is om patiënten al in het diagnostisch traject en vanaf start van hun medische behandeling te ondersteunen.” De school werkt hierin onder andere samen met het Centrum voor Chronisch Zieken, het Centrum voor Bewegen en het Oncologiecentrum. Een mooi voorbeeld noemt ze het gezamenlijk onderzoek naar de invloed van de voedingstoestand op de effectiviteit van immuuntherapie en vice versa bij patiënten met uitgezaaide longkanker. Met als doel: de levensverwachting en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. “Gelukkig wordt steeds meer waarde toegekend aan de rol van voeding en beweging in de behandeling van patiënten. Maar er is meer mogelijk”, zegt ze, “zoals meer aandacht voor de leefstijl van mensen na ontslag uit het ziekenhuis.” Verder werkt NUTRIM samen met Brightlands Campus Venlo en Vlaamse partners aan een Interregionaal onderzoek naar gepersonaliseerde voedings-en bewegingsadviezen. “Bijzonder is dat we daarin ook aandacht hebben voor de smaakwaarneming van de patiënt”, besluit ze.


Hecht_februari_2020
To see the actual publication please follow the link above