Page 27

Gezond_Idee_najaarsnummer_2019

gezond idee 27 Kwarkpanna cotta met cranberry-anijssaus NAGERECHT VOOR 8 PERSONEN Bereiding: 20 minuten + afkoelen Wachten: 4 uur Per persoon: 105 kcal / 1 g vet / 6 g eiwit / 16 g koolhydraten / 45 mg natrium / 1,5 g vezels Prijs per persoon: ¤0,70 • 5 blaadjes gelatine* • 500 ml halfvolle melk • 50 g suiker • 500 g magere vanillekwark • 250 g cranberries (vers of uit diepvries) • 100 ml ongezoete appelsap • 3 el halfzoete geleisuiker • 2 tl gemalen anijs • 2 takjes tijm • 8 puddingvormpjes (inhoud 125 ml) 1 Week de blaadjes gelatine in een kom met ruim koud water. Breng de melk met de 50 g suiker tegen kook. Laat de suiker in de melk oplossen. 2 Neem de melk van het vuur en los de goed uitgeknepen blaadjes gelatine al roerende in de warme melk op. Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur. 3 Doe de kwark in een schaal en klop met een garde los. Schenk er al kloppende met de garde langzaam de afgekoelde melk bij. Klop glad. 4 Spoel de puddingvormpjes en laat ze goed uitlekken, maar droog ze niet! Schenk het kwarkmengsel in de vormpjes en zet in de koelkast. Laat de puddinkjes in minstens 4 uur opstijven. 5 Breng de cranberries met het appelsap, de geleisuiker, de anijs en de tijm tegen de kook. Verwarm de saus 10 min. zachtjes, tot de bessen openbarsten. Neem de saus van het vuur en laat desgewenst afkoelen. 6 Houd de vormpjes enkele tellen in een kom heet water. Leg een bordje op de vormpjes en keer ze samen. Verwijder de vormpjes en schep op elk puddinkje een beetje cranberryanijssaus. *Dit puddinkje bevat gelatine, dat komt van dierlijke producten. Liever geen gelatine? Serveer dan een mooie toef vanillekwark met de cranberry-anijssaus. Mediterrane rollade met haricots-vertssalade HOOFDGERECHT VOOR 8 PERSONEN Bereiding: 1 uur en 15 minuten Oven: 25 minuten Per persoon: 500 kcal / 18 g vet / 39 g eiwit / 43 g koolhydraten / 760 mg natrium / 8 g vezels Prijs per persoon: ¤4,50 • 1 kg varkensfilet* • 200 g ongekruid kipgehakt* • 30 g zongedroogde tomaat, fijngesneden • 30 g gepelde ongezouten pistachenoten • 1 kleine sinaasappel • 2 tenen knoflook • 3-4 el paneermeel • 1,2 kg verse zoete aardappelfriet (uit de koeling of snijd ze zelf) • 2 el olijfolie • 1000 g haricots verts • 200 g luxe slamelange • 4-5 el olijfolie extra vierge • 2 takjes peterselie • keukentouw, bakplaat met bakpapier 1 Snijd de varkensfilet als een boek open of vraag je slager dit alvast te doen. 2 Meng het gehakt met de tomaat en pistachenoten. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil boven het gehakt. Rasp ook de knoflook erboven. Voeg het paneermeel met peper naar smaak toe zodat een stevige vulling ontstaat. 3 Verdeel het gehaktmengsel over de opengesneden varkensfilet. Rol het vlees rond het gehakt goed maar niet te strak op, en bind de rollade met keukentouw weer vast. 4 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verhit in een braadpan de 2 el olijfolie. Bak de rollade in 5 min. rondom bruin aan. Draai het vuur laag en braad de rollade in nog 45 minuten gaar. Keer de rollade regelmatig. 5 Spreid de aardappelfriet uit op de bakplaat. Rooster de friet in de voorverwarmde oven in 25 min. gaar. Kook de haricots verts in 4-5 min. knapperig gaar. Giet ze af en spoel onder stromend water kort koud. Meng de haricots verts met de slamelange en de 4-5 el extra vierge olijfolie en peper naar smaak. 6 Hak de peterselie fijn. Leg de rollade op een schaal en bestrooi met de peterselie. Serveer met de haricotsvertssalade en de zoete aardappelfriet. *De hoeveelheid vlees in dit recept is iets royaler dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, maar het is kerstmis.


Gezond_Idee_najaarsnummer_2019
To see the actual publication please follow the link above