Page 20

Gezond_Idee_najaarsnummer_2019

Reportage 49.05 UUR Meneer Gehrkens uit Roermond ligt in de functieruimte van diëtetiek, waar zijn vocht, vet, spiermassa en energieverbruik worden gemeten, als voorbereiding op zijn levertransplantatie. In de lucht die hij uitademt in de kap om zijn hoofd wordt gemeten hoeveel energie zijn lichaam in rust verbruikt. Daar wordt later de voeding op afgestemd. 4 9.30 UUR Verpleegkundige Christel Claesen (2e van rechts) en diëtist Esther van den Hogen begeleiden samen als voedingsteam patiënten die afhankelijk zijn van voeding die direct in de bloedbaan wordt gegeven (parenterale voeding). Ze bezoeken vanochtend mevrouw Dümmer, die al meer dan 10 jaar parenterale voeding krijgt omdat een deel van haar maagdarmkanaal niet meer functioneert. Verpleegkundige Christel heeft haar getraind in het thuis zelf klaar maken en toedienen van de parenterale voeding. Ook haar man leerde dat zo omdat hij het vaak van mevrouw Dümmer moet overnemen door haar gebrek aan energie en concentratie. 20 gezond idee 4 12.30 UUR Werkoverleg met de diëtisten op de kamer van afdelingshoofd Phil Geerlings (helemaal rechts). Tijdens dit periodiek overleg brengt iedere diëtist zijn of haar specifi eke kennis in en worden nieuwe ontwikkelingen en ervaringen uit het vakgebied met elkaar gedeeld om van te leren. 4 10.15 UUR Meneer Rijken krijgt bezoek van diabetesverpleegkundige Jean-Gilles Ruyters en diëtist Anke Vroomen op de dialyse-afdeling, waar hij vanwege zijn nierproblemen vier keer per week komt. Behalve nierfalen heeft hij ook diabetes en hij onderging onlangs een maagoperatie. Samen bespreken ze welke soorten voedsel in deze situatie wel of niet goed verdragen worden. Op oncologieafdeling A5 zijn diëtist Stephanie Custers (rechts) en fysiotherapeute Aniek Heldens (links) met mevrouw Boer in de oefenzaal aan de slag. Mevrouw Boer is een van de deelnemers aan een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar welke voedingswijze optimaal is bij patiënten met acute myeloïde leukemie. Nicole Hendriks (links) en Corrie van de Weijer zijn beide coördinator voeding en kwaliteit. Ze werkten mee aan de feestrecepten in dit magazine. Daarnaast schrijven ze regelmatig blogs voor de Gezond Idee-website. Hier zijn ze druk aan het brainstormen over een blog die vanaf december te lezen is op gezondidee.mumc.nl. Zoek op Corrie of Nicole. 4 14.30 UUR 4 15.00 UUR 4 14.40 UUR In het oncologisch ontmoetingscentrum controleert diëtist Marjan Mullers de koelkastvoorraad met fl esjes drinkvoeding. Patiënten verblijven soms urenlang op het oncologisch centrum en het is belangrijk dat ze dan tussendoor bijvoeding kunnen nemen, om in conditie te blijven.


Gezond_Idee_najaarsnummer_2019
To see the actual publication please follow the link above