Page 19

Gezond_Idee_najaarsnummer_2019

De diëtisten van de afdeling Diëtetiek weten het: als je ziek bent of van een grote operatie moet herstellen, is eten vaak lastig. Geen trek, het smaakt niet. Terwijl goede voeding juist het herstel bevordert. En helpt om gezond te blijven. Ongezonde voeding of verkeerde eetgewoontes, gebrek aan eetlust of ziektes waarbij onvoldoende voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen, dat alles kan het herstel vertragen of de gezondheid verslechteren. De diëtisten zorgen voor voedingsbegeleiding tijdens het hele behandeltraject, tot en met de nazorg. En ze zorgen voor de juiste sondevoeding en voeding via de bloedbaan als gewoon eten niet mogelijk is. Maar ook helpen ze patiënten waar nodig een andere leefstijl met andere eetgewoonten aan te nemen. Niet door tegen de patiënt te zeggen wat die niet meer mag eten, maar juist door te kijken naar wat je als patiënt wél mag en kan. De moderne diëtist is dus een voedingsexpert die de patiënt coacht en ondersteunt bij het veranderen van voedingsgedrag. In het Maastricht UMC+ kun je de diëtisten dan ook op gezond idee 19 alle afdelingen tegenkomen. 4 08.30 UUR In de functiekamer van de afdeling Neurogastroenterologie en motoriek bevindt zich patiënte Tereska Heesen uit Raalte, die een paar dagen in Maastricht verblijft om een reeks darmonderzoeken te ondergaan. Hier blaast ze via een ventiel in een speciale zak zodat de uitgeademde lucht geanalyseerd kan worden. Maag-, darm-, leverarts prof. dr. Ad Masclee bespreekt de uitslag van de darmonderzoeken met haar en diëtist Jenny Brouns geeft Tereska voedingsadviezen voor thuis. Wie gezond wil zijn en blijven, moet gezond eten. Maar als je ziek bent of een medische ingreep moet onder gaan, is het nog eens extra belangrijk om te zorgen voor een gezond voedingspatroon. Voeding speelt een essentiële rol in je conditie en herstel. We kijken mee met de diëtisten van het Maastricht UMC+. 4 09.00 UUR Afdelingsoverleg over de catering van het personeelsrestaurant. Coördinator voeding en kwaliteit Nicole Hendriks (2e van rechts) bespreekt met de kok en medewerkers of de aangeboden voeding voldoet aan de normen voor gezonde voeding en voedselveiligheid, en of er voldoende wordt uitgegaan van de ‘Schijf van Vijf’. Vier keer per jaar bedenkt de kok nieuwe recepten die beoordeeld worden op voedingswaarde. Het personeelsrestaurant streeft naar het gezonde predicaat Gouden Kantine in 2022.


Gezond_Idee_najaarsnummer_2019
To see the actual publication please follow the link above