Page 4

Diabetes_courant_nr_11.pdf

Handige App bij diabetes Freestyle Libre editie Smartphones en smartphonegebruik zijn de afgelopen jaren een steeds groter onderdeel van onze dagelijkse bezigheden geworden, de mogelijkheden zijn in principe ook eindeloos. normaliter worden in deze rubriek diverse apps besproken in de ondersteuning van zelfzorg bij diabetes. Nu zou ik graag specifi ek apps willen uitlichten die het gebruik van de freestyle libre vergemakkelijken. Freestyle Librelink De Freestyle Librelink app is de o£ ciele app van Abbott voor de Freestyle Libre en biedt de freestyle libre de mogelijkheid om glucosewaarden via de GSM uit te lezen. Voordelen Nadelen - automatische koppeling van gegevens met libreview - glucosewaarde met telefoon af te lezen. (a¥ ankelijk van telefoon) - makkelijke terugkoppeling regulatie met diabetesverpleegkundigen MUMC+(contacteer je behandelaar) - beschikbaar voor zowel IOS (vanaf IPhone7) als Android telefoons - opmerkingen zijn toe te voegen: denk hierbij aan insuline injecties, koolhydraten, inspanning, stress etc. Conclusie De Freestyle Librelink heeft de voorkeur als het gaat om app ondersteuning bij het uitlezen van de freestyle Libre gegevens. De glucosewaarden worden als gemiddelde, maar ook dagspecifi ek getoond, wat de communicatie van patiënt naar behandelaar en omgekeerd vergemakkelijkt. Punt van aandacht; het invoeren van opmerkingen voegt voor de diabetesbehandelaar cruciale informatie toe waardoor het manegen van de regulatie vergemakkelijkt wordt. Relevante websites: www.diep.info www.endocrinologie.mumc.nl www.jdrf.nl - niet voor alle telefoons beschikbaar. - de freestyle Librelink app is campatibel met telefoons voorzien van NFC die Android 5.0 of hoger gebruiken en met IPhone 7 of hoger die OS 11 en hoger gebruiken. www.dvn.nl www.diabetesfederatie.nl www.diabetesfonds.nl Paprika Gazpacho Ingrediënten • 1-2 teentjes knofl ook • peper en zout • 1 kleine rode ui • kneepje Steviala Sweet Bee • 200 gr geroosterde paprika • GARNEREN • 400 gr stukjes tomaten • ³ komkommer • ¼ tl of meer cayennepeper • half sneetje geroosterd brood Bereiding 1. Hak de knofl ook en snijd de rode ui grof. Houd wat ui en basilicum achter voor de garnering. 2. Pureer de paprika met de tomatenblokjes, knoflook, ui, chilipeper en de basilicum tot een mooie soep. Proef en breng op smaak met, Sweet Bee, peper en zout. Aanlengen met water voor een iets dunnere soep. Scheiden van vocht kun je tegengaan door iets te binden met 1 tl johannesbroodpitmeel. 3. Snijd voor de garnering de komkommer en de achtergehouden ui brunoise (piepkleine blokjes). Snijd croutons van het geroosterde sneetje brood. 4. Roer de soep vlak voor het serveren door en schenk de gazpacho over 8 glaasjes en garneer met de komkommer, ui en de croutons. Maak de soep extra feestelijk door een leuk spiesje over het glas te leggen. 5. Koel bewaren. Een dag van te voren maken of zelfs invriezen kan ook prima! Zalm met venkel, sinaasappel en verse kruiden. Ingrediënten • 1 venkelknol • 1 el traditionele olijfolie • 1 sinaasappel • 15 g verse platte peterselie • 630 g verse zalmfi lets • 15 g verse basilicum Bereiding 1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd ondertussen de onderkant en stengels van de venkelknol, halveer de knol en snijd in plakken van een ½ cm. Snijd de sinaasappel in plakken van een ½ cm. 2. Verdeel de venkel over de lengte van de ovenschaal (ter grootte van de zalm) en verdeel er de sinaasappel over. Leg hier de zalm op. Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de zalm a¥ ankelijk van de grootte ca. 15-20 min. in het midden van de oven. 3. Snijd ondertussen de peterselie fi jn. Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de grote blaadjes grof. Neem de zalm uit de oven en verdeel er vlak voor serveren de kruiden over. Bereidingstip: Je kunt de zalm in zijn geheel voorbereiden (tot en met stap 2), afgedekt bewaren in de ovenschaal in de koelkast en op de dag zelf a¹ akken. Kerstrecept 2019


Diabetes_courant_nr_11.pdf
To see the actual publication please follow the link above