Page 4

Diabetes courant nr 4

Voorjaarsrecepten van onze diëtisten Groene asperges met salsa van tomaat, ui en kappertjes Glutenvrij, lactosevrij én veganistisch: dit knapperige bijgerecht kun je iedereen voorzetten. Bijgerecht 4 personen 270 kcal 8 gram koolhydraten 10 min. bereiden 20 min. oventijd Ingrediënten (op basis van 4 personen) 700 g groene asperges 1 teen knoflook 100 ml olijfolie 3 trostomaten 1 groene peper (of rode peper) 1 kleine rode ui 2 el kappertjes Keukenspullen ovenschaal (18 x 28 cm) Bereiden 1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Leg de asperges in de ovenschaal en verdeel de knoflook erover. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Sprenkel de olie erover en bak ca. 20 min. in het midden van de oven. Schep halverwege om. 2. Snijd ondertussen de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een kom. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Snipper de ui. Doe met de ui en kappertjes bij de tomaat. 3. Neem de asperges uit de oven en schep 4 el van de olie bij de tomatensalsa. Schep om. Schep de tomatensalsa op de asperges. Hoofdgerecht 6 personen 520 kcal 1 gram koolhydraten 55 min. bereiden Ingrediënten 2 eieren 1 teentje knoflook 1 sjalot 2 zakjes verse munt 1 zakje verse peterselie 1 eetlepel grove mosterd 2 eetlepels kappertjes 1 eetlepel azijn 1 dl (olijf)olie 4 lamsracks (ca. 350 g) peper zout Keukenspullen keukenmachine ovenschaal Bereiden 1. Eieren in ruim water aan de kook brengen en in ca. 8 minuten hard koken. Vervolgens onder koud water spoelen en pellen. Knoflook en sjalot pellen en grof snijden. Munt- en peterselieblaadjes van steeltjes plukken, enkele blaadjes achterhouden voor garnering. Kruiden met knoflook, sjalot, mosterd, kappertjes, azijn en 5 eetlepels olie in keukenmachine fijn malen, zonodig meer olie toevoegen als mengsel te dik is. Vervolgens ei fijn snijden en door salsa roeren. Salsa op smaak brengen met peper en zout. 2. Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Lamsracks bestrooien met peper en zout. In ruime koekenpan rest van olie verhitten en lamsracks per 2 stuks in ca. 5 minuten rondom bruinbakken. Vervolgens vlees in braadslede zetten, bakvet erbij schenken, en in midden van oven in 15 à 20 minuten rosé braden. Vlees uit oven nemen en enkele minuten laten staan. Vervolgens in plakken snijden en op warme borden serveren met salsa. Garneren met achtergehouden kruiden. Serveren met gebakken krielaardappeltjes en gemengde groene sla. Relevante websites: www.diep.info www.endocrinologie.mumc.nl www.jdrf.nl www.dvn.nl www.diabetesfederatie.nl www.diabetesfonds.nl Lamsrack met salsa verde


Diabetes courant nr 4
To see the actual publication please follow the link above