Page 32

Gezond Idee februari 2014

Lekkere antioxidanten Bessen-smoothie VOOR 2 PERSONEN • 200 gram blauwe bessen • 200 gram aardbeien, kroontjes verwijderd • 200 gram rode bessen, zonder steeltjes • 2 bananen • 400 ml (magere) biogarde Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en pureer tot er een egale massa ontstaat. Serveer direct. Wat zegt dr. Guido Haenen? ‘Iedereen wil gezond zijn, gezondheid is het nieuwe geloof. En zoals bij elk geloof heb je ook hier sektes. Die sektes veroorzaken misverstanden en mythes. ‘Antioxidanten doen niks’, ‘antioxidanten zijn giftig’, ‘antioxidanten helpen tegen alles’ – het klopt allemaal niet. Daarom is het zo belangrijk dat wetenschappers uit hun ivoren toren komen en goed met elkaar en het publiek communiceren. Om misverstanden uit de weg te ruimen en mythes te bestrijden.’ Dr. Guido Haenen is toxicoloog bij het Maastricht UMC+. Meer over zijn onderzoek op: researchgate.net/profile/ Guido_Haenen/. 32 gezond idee Romige broccolisoep Voor 4 personen: • olijfolie • 1 grote ui, grof gesneden • 2 tenen knoflook, grof gesneden • 1 flinke stronk broccoli, in stukken gesneden • 500 ml water • snufje zout • peper • halfvolle koffiemelk • eventueel iets extra's als uitgebakken spekjes, gekookt ei, verse peterselie of gehakte geroosterde hazelnoten. Doe de olie in een flinke pan, voeg de ui en knoflook toe en fruit ze. Doe de broccoli erbij en bak die ook even mee. Schenk nu het water erbij en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe. Draai het vuur laag als het water kookt en laat ongeveer 10 minuten met het deksel erop zachtjes koken tot de broccoli gaar is. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Verdeel de soep over 4 kommen en schenk in elke kom wat halfvolle koffiemelk. Leuk de soep op met iets extra's en serveer direct! Sinaasappelkip met spinaziesalade Voor 4 personen: • 4 grote navelsinaasappels • olijfolie • een scheut wijnazijn • een dessertlepel honing • 4 kipfilets • 1 rode ui • 250 gram verse spinazie • snufje zout en peper • eventueel als garnering: geroosterde amandelen Pers 2 sinaasappels uit, meng het sap in een kleine kom met de olijfolie, wijnazijn, honing en zout en peper. Leg de kipfilets in een schaal, giet het mengsel erover en dek de schaal af met huishoudfolie. Laat de kipfilets een kwartiertje marineren. Snipper ondertussen de rode ui. Schil de 2 overgebleven sinaasappels en verdeel in partjes. Was de spinazie, laat het uitlekken en doe de spinaziebladen dan in een grote kom. Verwarm olijfolie in een pan, haal de kipfilets uit de marinade en bak de filets in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Haal de kipfilets uit de pan en wikkel hen in aluminiufolie om warm te houden. Fruit de ui in een apart pannetje en voeg het overgebleven marinadevocht toe. Laat het geheel nog een minuutje koken. Haal de pan van het vuur. Doe de spinazie in een grote kom, doe de sinaasappelpartjes erbij en meng de helft van het marinadevocht met ui erdoor. Verdeel de spinazie over 4 borden en leg de kipfilets op de spinazie. Sprenkel de overgebleven helft van het marinadevocht met ui erover. Garneer met amandelen. Ook lekker (en rijk aan antioxidanten): Aardbeien gedoopt in pure chocolade


Gezond Idee februari 2014
To see the actual publication please follow the link above