Page 8

Gezond Idee nr 2 2015

Kinder(long)arts Edward Dompeling: ‘Leven met een allergie blijft maatwerk’ ‘Het immuunsysteem van kleine kinderen 8 gezond idee moet nog aan alles wennen. We zien vaak een vaste volgorde bij de ontwikkeling van allergieën. Tot het eerste levensjaar heeft een baby last van eczeem, daarna ontwikkelt het een koemelkallergie en na het derde levensjaar hooikoorts, die later weer kan ontaarden in astma. Dit noemen we de ‘allergische mars’. Die mars is helaas maar in beperkte mate te stoppen, maar we kunnen wel aan symptoombestrijding doen en proberen de reacties te onderdrukken met medicijnen. Ouders schrikken meestal enorm als hun kindje eczeem heeft, maar het duidt niet altijd op iets als een voedselallergie, het kan ook gewoon een ontstekingsreactie van de huid zijn. Maar net zomin als het zin heeft om uit angst allerlei voedingsmiddelen te vermijden, is het ook niet altijd zinvol om bij een baby al een bloedtest voor allergie af te nemen, want zo’n test is een momentopname. Zeventig procent van de kinderen groeit op den duur gelukkig over een koemelkallergie heen. Een pinda-allergie is hardnekkiger en kan gevaarlijker zijn, daar groeit nog geen twintig procent overheen. Leren leven met een allergie blijft maatwerk. Het is onze taak om de ouders te helpen in te zien waar ze streng in moeten zijn en waar ze het een beetje los kunnen laten. Je wilt toch dat zo’n kind een beetje plezierig en normaal leven heeft.’ Diëtiste Liesbeth van der Ploeg: ‘In bewerkte producten zitten veel allergenen verstopt’ ‘Een voedselallergie kan uit eten gaan en feestjes een lastige of ingewikkelde aangelegenheid maken. De spontaniteit is weg als je op alle ingrediënten moet letten. Restaurants die aangeven dat ze bij het koken rekening kunnen houden met allergieën en intoleranties, weten niet half hoe blij de mensen zijn dat ze eindelijk weer eens gezellig uit eten kunnen. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar over allergieën. Sinds december vorig jaar moeten niet alleen de veertien belangrijkste allergene stoffen op verpakt voedsel vermeld staan, maar is het ook verplicht om deze informatie bij onverpakte producten beschikbaar te stellen. Overigens blijkt telkens weer dat we ten onrechte denken precies te weten wat we in onze mond stoppen. Er zitten veel allergenen verstopt in bewerkte producten. Iemand met een notenallergie moet bijvoorbeeld pesto en hazelnootpasta laten staan. In kroepoek zitten garnalen. En heel veel producten blijken ei te bevatten. Nog zo’n verborgen allergeen staat op de etiketten vermeld als ‘wei’; lang niet iedereen weet dat dat van melk wordt gemaakt. Maar het vermijden van een allergene stof mag ook weer niet tot te eenzijdig eten leiden. Het komt regelmatig voor dat mensen zoveel voedingsmiddelen vermijden dat er voedingsstoftekorten ontstaan. Ik ga met ze op zoek naar alternatieven: wat kun je wel eten zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt?’ Op voedzo.nl staan lekkere recepten voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie. Kijk ook op mumc.nl, zoekterm ‘allergieën’. DE ALLERGIEPOLI VAN HET MAASTRICHT UMC+ Bij heftige en gecompliceerde allergieën biedt de Allergiepoli van het Maastricht UMC+ hulp. Hier werken verschillende artsen en diëtisten samen om de oorzaken op te sporen en behandelingen uit te stippelen. De kinderarts is gespecialiseerd in longziekten, de internist/immunoloog-allergoloog probeert de oorzaken van de allergieën op te sporen, de dermatoloog weet alles af van eczeem en huidallergieën, de diëtist zoekt naar het verband tussen voeding en allergische reacties, en geeft advies voor een gezond voedingspatroon.


Gezond Idee nr 2 2015
To see the actual publication please follow the link above