Page 39

Gezond Idee nr1 2015

Volkoren lunchbol met gegrilde groenten en kaas LUNCHGERECHT, 4 PERS. Bereiding: 30 minuten Per persoon: 285 Kcal / 13 g vet / 14 g eiwit / 25 g koolhydraten (5 g vezels) Prijs per persoon: ¤ 1,85 • 1 courgette, in plakjes • 1 rode paprika, in reepjes • 2 rode uien, in partjes • 3 el olijfolie • 1½ tl gedroogde oregano • 4 volkoren bollen • 4 plakjes jonge geitenkaas 30+ • ½ zak rucola (à 75 g) • grillpan 1 Schep in een schaal de courgette, de paprika en de ui om met de olijfolie, de oregano en zout en peper naar smaak. 2 Verhit de grillpan. Gril de groenten in 3 porties in 4 min. beetgaar. Snijd intussen de bollen open en rooster ze op het snijvlak in 2 min. krokant. 3 Beleg de onderste helft van de bollen met een ½ plakje geitenkaas en de helft van de groenten en de rucola. Leg de bovenste helft er omgekeerd op en beleg met de rest van de geitenkaas, de groenten en de rucola. Bestrooi met peper naar smaak en steek er desgewenst een prikker door. VARIATIETIP Vervang de geitenkaas door een dun laagje zuivelspread light naturel of bieslook. Meer lekker gezonde recepten op gezondidee.mumc.nl. Tomaten-linzensoep met aubergine HOOFDGERECHT, LUNCH OF DINER, 4 PERS. Bereiding: 20 minuten Per persoon: 250 Kcal / 10 g vet / 12 g eiwit / 23 g koolhydraten (8 g vezels) Prijs per persoon: ¤ 1,40 • 3 el olijfolie • 1 aubergine, in blokjes • 2 tenen knoflook, fijngesneden • 6 zongedroogde tomaten in olie (pot), in reepjes • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g) • 500 ml groentebouillon • 1 blik linzen (400 ml), uitgelekt • 2-3 tl harissa • 1 bosje platte peterselie, grof gehakt • staafmixer 1 Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Bak de aubergine in 3 min. bruin aan. Pureer intussen met de staafmixer de knoflook met de tomaten tot een fijne puree. 2 Schep de aubergine uit de pan. Schenk de laatste el olie in de pan. Fruit de tomatenpuree 1 min. Voeg de blikken tomaat en de bouillon toe en breng tegen de kook. Kook de soep 5 min zachtjes. 3 Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de aubergine en de linzen toe en verwarm de soep nog 5 min. Voeg harissa naar smaak toe. 4 Schep de soep in 4 kommen en bestrooi met de peterselie. TIP Harissa is een pittige mediterrane pasta op basis van rode pepers. Harissa is verkrijgbaar bij grotere supermarkten en Marokkaanse winkels. Vervang harissa eventueel door sambal. Ook lekker op sandwiches, in pastasauzen en marinades! gezond idee 39


Gezond Idee nr1 2015
To see the actual publication please follow the link above