Page 20

Gezond_idee_NR 2_2018

Reportage 4 10.00 UUR 4 10.20 UUR 20 gezond idee In ziekenhuizen wordt tot wel 40 procent van het aangeboden voedsel weggegooid omdat patiënten vaak weinig eetlust hebben. Michelle Weijzen meet voor haar promotieonderzoek hoeveel van de patiëntenvoeding in het ziekenhuis overblijft en hoe de voedselinname kan worden verbeterd. Op twee afdelingen van het ziekenhuis loopt daarom een proefproject waarbij groepen patiënten samen eten. Ze moeten daarvoor hun bed uit en krijgen dus gelijk wat extra beweging. En gezelligheid. Hoogleraar Fysiologie van inspanning prof. dr. Luc van Loon vertelt in een college aan eerstejaars studenten Gezondheidswetenschappen waarom het belangrijk is om verlies van spiermassa bij ouderen en patiënten te beperken. Onderzoekster en diëtiste Imre Kouw onderzocht voor haar promotieonderzoek hoe je met bepaalde voeding kunt voorkomen dat ziekenhuispatiënten te veel spiermassa verliezen. In de laatste fase van haar promotietraject vertaalt ze haar bevindingen in praktische oplossingen die al deels worden toegepast binnen het ziekenhuis. 4 10.55 UUR 4 12.30 UUR 4 13.15 UUR Onderzoekers Joey Smeets (r.) en Philippe Pinckaers nemen bij een proefpersoon een stukje spierweefsel weg. Ze onderzoeken of plantaardige eiwitten net zo goed zijn als dierlijke eiwitten om de spiergroei te stimuleren. Nadine Severins (r.), onderzoeksmonitor van het Clinical Trial Center Maastricht (CTCM), houdt regelmatig audits om samen met de onderzoeker – in dit geval Michelle Weijzen – de voortgang van de klinische studie te bespreken en te waarborgen dat deze volgens de richtlijn Good Clinical Practice wordt uitgevoerd. 4 13.35 UUR Onderzoeker Philippe Pinckaers prepareert een stukje spierweefsel en maakt het klaar voor verwerking in het Stabiele Isotopen Research Centrum (SIRC). 4 15.10 UUR Neurochirurg Olaf Schijns (r.) behandelde een epilepsiepatiënt door een bepaald stukje hersenweefsel te verwijderen. Onderzoeker Joey Smeets neemt de stikstofcontainer met het stukje weefsel van hem over, zodat het – met toestemming van de patiënt – gebruikt kan worden voor onderzoek naar de opname van eiwitten in de hersenen. Lees meer op pagina 39.


Gezond_idee_NR 2_2018
To see the actual publication please follow the link above