Page 29

Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF

gezond idee 29 Gegratineerd stoofvleeshapje BORRELHAPJE VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 10 minuten voorbereiding en 10 minuten oven Per persoon: 220 kcal / 7 g vet / 22 g eiwit / 16 g koolhydraten / 192 mg natrium / 2 g vezels Van: restjes stoofvlees (circa 200 g), geraspte 30+ kaas (circa 75 g), aardappel (circa 250 g), courgette (circa 200 g) en/of tomaat (circa 280 g) Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Plet een restje gekookte aardappelen en/of hol tomaten of stukken courgette uit en vul ze met een restje stoofvlees. Bestrooi het vlees met circa 75 g geraspte 30+ kaas. Bak de aardappelen, courgette en/of tomaat in de oven in 10 min. goudbruin en warm. Bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Gebruik (papieren) vormpjes of uitsteekringen om de presentatie feestelijk te maken. Variatietip: vervang het stoofvlees door kippenragout. Kruidenpesto met bloemkoolmandje BORRELHAP ZONDER VLEES/VIS VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 10 minuten Per persoon: 245 kcal / 24 g vet / 5 g eiwit / 2 g koolhydraten / 80 mg natrium / 1,2 g vezels. Dit borrelhapje is wat aan de royale kant qua calorieën, maar het is Kerstmis… Van: restjes bloemkool of romanesco (gekookt, geroosterd of rauw). Ook nodig: een handvol verse kruiden, 1 teen knoflook, 1 el pijnboompitten of ongezouten noten, 2-3 el geraspte parmezaanse kaas en 8 el extra vierge olijfolie. Doe een handvol verse kruiden (bijv. basilicum, platte peterselie, dille, bieslook en koriander) met de knoflook, pijnboompitten of ongezouten noten en de extra vierge olijfolie in een maatbeker en pureer met de staafmixer glad. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. Roer de geraspte parmezaanse kaas erdoor en breng de pesto op smaak met peper. Serveer met een restje gekookte, geroosterde of rauwe bloemkool- of romanescoroosjes om te dippen. Vegantip: laat voor een veganistisch hapje de kaas weg. Kijk voor meer kerst- en andere recepten op gezondidee.mumc.nl.


Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF
To see the actual publication please follow the link above