Page 27

Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF

Bitterbal van stamppot met piccalilly VEGETARISCH BORRELHAPJE VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 40 minuten Per persoon: 190 kcal / 13 g vet / 4 g eiwit / 15 g koolhydraten / 240 mg natrium / 2 g vezels Van: restje vegetarische stamppot (circa 250 g). Ook nodig: wat volkorenmeel en paneermeel, 1 ei, plantaardige olie en piccalilly. Laat een restje stamppot goed afkoelen. Rol er met vochtige handen balletjes van ter grootte van een walnoot. Strooi wat volkoren meel op een bord, wat paneermeel op een tweede bord en klop in een diep bord 1 ei los. Rol de balletjes achtereenvolgens door het meel, het ei en de paneermeel. Herhaal dit voor een extra krokante korst. Verhit de plantaardige olie om te frituren tot maximaal 175 ºC. Bak de bitterballen in de hete olie in 3-4 min. goudbruin en krokant. Serveer met piccalilly. Lekker met versgeraspte nootmuskaat. Variatietip: stop in de stamppotballetjes een blokje 30+ kaas of magere rookworst. Bewaartip: vries de bitterballen in voor Oud & Nieuw. Bak ze bevroren in de hete olie, maar reken op 1 extra bakminuut. gezond idee 27 gezond idee 27 Wat doen we met de restjes? We koken graag en veel met de feestdagen. En er blijft altijd wat over. Daarom hier ter inspiratie recepten om de kerstkliekjes op een lekkere en gezonde manier een tweede leven te geven als borrelhapjes. Sushi met groenten en ei VEGETARISCH BORRELHAPJE VOOR 6 PERSONEN Bereiding: 45 minuten + afkoelen Per persoon (uitgaande van 3 hapjes): 150 kcal / 3 g vet / 5 g eiwit / 20 g koolhydraten / 175 mg natrium / 0.5 g vezels Van: restjes groenten en gekookt of gebakken ei. Ook nodig: 100 g sushirijst, 5 el rijstazijn, 1 tl suiker, 1 tl zout, 3 norivellen, enkele spinazieblaadjes, 60 g natriumarme sojasaus en ingelegde gember, 1 sushi-matje. Breng de sushirijst volgens de instructies op de verpakking aan de kook en laat 10 min. afgedekt koken. Neem de pan van het vuur en laat de rijst 15 min. afgedekt staan. Laat de rijst verder afkoelen. Verwarm 5 el rijstazijn met 1 tl suiker en 1 tl zout. Meng de marinade door de rijst. Verdeel de rijst in een gelijkmatige laag over 3 norivellen; laat aan de bovenkant 2-3 cm vrij. Verdeel er in een baan een restje groenten (bijv. circa 100 g geroosterde pompoen), reepjes omelet en enkele spinazieblaadjes over. Rol de sushirol met behulp van het sushimatje strak op. Maak zo nog 2 rollen. Snijd de sushirollen in 6 plakjes. Serveer de sushi met de sojasaus en ingelegde gember. Variatietip: ook een restje vlees of vis kun je in deze sushi meerollen. Vegantip: vervang voor veganistische sushi het ei door extra groenten.


Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF
To see the actual publication please follow the link above