Page 24

Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF

Onze maag Leeg is hij helemaal plat, maar vol heeft hij een inhoud van wel drie liter. Een omgekeerde peer, van boven breed en van onder smal. De maag is een belangrijk orgaan van ons spijsverteringskanaal, dat ervoor zorgt dat ons voedsel door kneden, mixen en malen wordt voorbereid op vertering verderop in het lichaam. Én maakt korte metten met bacteriën die we niet kunnen gebruiken. En ja, de liefde gaat ook door de maag… Zo werkt de maag Vanaf het moment dat we eten in onze mond stoppen, gaat de maag aan de slag. De hersenen geven het signaal ‘voedsel in aantocht’ en de productie van maagsap komt op gang – nog voordat het voedsel überhaupt in je maag zit. Als we het eten doorslikken, gaat het via de slokdarm naar de maag. Daar komt het eerst in het bovenste gedeelte terecht, waar maagsap wordt toegevoegd. Dat maagsap doodt schadelijke bacteriën en speelt een belangrijke rol in de vertering van vetten en eiwitten. Daarna komt het voedsel in het onderste deel van de maag, waar het wordt gekneed en gemalen. Zo voorbereid komt het in de dunne darm, die voor een belangrijk deel de vertering op zich neemt. Een normale maaltijd heeft na ongeveer drie uur je maag verlaten. Zoutzuur in je maag Zoutzuur is een sterk zuur dat onder meer gebruikt wordt voor het looien van leer en het reinigen van staal. Maar ook maagsap bevat zoutzuur. Je maag is hier gelukkig goed tegen beschermd door de dikke slijmvlieslaag die aan de binnenkant van de maag zit. De maag en de liefde ‘Liebe geht durch den Magen’ en ‘L’amore passa per lo stomaco’ – dat de liefde door de maag gaat, is spreekwoordelijke wijsheid in heel veel culturen. Vaak wordt de man als doelwit gezien (‘The way to a man’s heart is through his stomach’), maar ook vrouwen zijn door goed eten te verleiden. Een Amerikaanse studie lijkt er op te wijzen dat vrouwen sterker reageren op romantische avances met een goedgevulde maag dan met een lege maag. Aan de studie deden weliswaar maar weinig vrouwen mee, maar wellicht ligt de sleutel tot liefde op je bord! 24 gezond idee


Gezond_Idee_nr_3_28nov2018_DEF
To see the actual publication please follow the link above