Page 38

Gezond_Idee_nr2_2020

Olijfolie-yoghurtcake met kersen 38 gezond idee Komkommer-gembershot TUSSENDOORTJE OF DRANKJE BIJ ONTBIJT OF LUNCH VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 10 minuten Per persoon: 13 kcal / geen vet / 0,5 g eiwit / 2 g koolhydraten / 0,5 g vezels / 6 mg natrium Prijs per persoon: ¤ 0,25 • 1 komkommer • 2 stengels bleekselderij • 2 cm gemberwortel • blender 1 Snijd de komkommer in stukjes. Schil de bleekselderij en snijd de stengels in reepjes. 2 Pureer in de blender de komkommer met de bleekselderij en 150 ml water fijn. Schil en rasp de gember. Voeg de gember toe aan het sap en pureer nog kort. 3 Schenk het groentesap meteen in 4 glaasjes, of in kleine meeneemflesjes, en bewaar in de koelkast. Variatietip Pureer met de komkommer ook wat spinazieblaadjes of verse kruiden mee. Goed om te weten: Met zo’n shotje krijg je meteen een extra portie verse groenten binnen! GEBAK VOOR 11 PERSONEN Bereiding: 20 minuten Oven: 75 minuten Per persoon: 250 kcal* / 10 g vet / 6 g eiwit / 30 g koolhydraten / 1 g vezels / 30 mg natrium Prijs per persoon: ¤ 0,25 *Gebak eet je als tussendoortje of als nagerecht. De hoeveelheid kcal in dit recept is relatief hoog. Eet er dus een lichte maaltijd bij om dat te compenseren. • 3 eieren • 100 g suiker • 1 zakje vanillesuiker • 100 ml olijfolie extra vierge • 75 ml halfvolle yoghurt • 300 g (volkoren) bloem • 2 tl bakpoeder • 175 g kersen • keukenmachine of mixer • ingevette cakevorm (20-22 cm) 1 Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eieren luchtig met de suiker en de vanillesuiker. 2 Voeg langzaam en al kloppende de olijfolie en daarna de yoghurt toe. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom en klop tot een glad beslag. 3 Ontpit de kersen en halveer ze. Schep lagen beslag afgewisseld met de kersen in de cakevorm. 4 Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 75 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door een prikker in het midden van de cake te steken: de prikker moet weer schoon uit de cake komen. Plakt er nog een beetje beslag aan, zet de cake dan 5 minuten terug in de oven en controleer opnieuw. Laat de cake eenmaal uit de oven 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen. Tip Neem voor een vezelrijke cake volkorenmeel.


Gezond_Idee_nr2_2020
To see the actual publication please follow the link above