Page 39

Gezond_Idee_nr2_2019

Zoete aardappellasagne met walnoten en rucola ggeezzoonndd iiddeeee 3399 Sandwich met gegrilde paprika, geitenkaas en veldslapesto VEGETARISCH LUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 20 minuten Per persoon: 400 kcal / 22 g vet / 16 g eiwit / 30 g koolhydraten / 500 mg natrium / 6 g vezels Prijs per persoon: ¤2,00 • 1 rode paprika • 1 rode ui • 6 el olijfolie extra vierge • 75 g veldsla • 1 teen knoflook • 1 el pijnboompitten • 3 el geraspte parmezaanse kaas • 8 handgesneden plakken volkorenbrood • 4 plakjes 30+ Hollandse geitenkaas • grillpan, staafmixer 1 Verhit de grillpan. Snijd de paprika in reepjes en de ui in halve ringen. Schep de paprika en de ui om met 2 el olijfolie. Verdeel de groenten over de grillpan en gril in 4-5 min. beetgaar. Schep ze af en toe om. 2 Pureer met de staafmixer de helft van de veldsla met de knoflook, de pijnboompitten en resterende 4 el olijfolie. Meng de kaas erdoor en breng de pesto op smaak met peper. 3 Besmeer 4 sneden brood met de pesto. Verdeel er de rest van de veldsla over. Leg de kaas en de gegrilde groenten op de sla. Dek af met de andere 4 sneden brood. 4 Snijd de sandwiches schuin door en leg ze op 4 borden. Helemaal vegan? Maak dit recept dan met plantaardige kaas. Gebruik die kaas dan ook in de pesto of laat de kaas in de pesto weg. VEGETARISCH HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN Bereiding: 30 minuten, plus 45 minuten in de oven. Per persoon: 600 kcal / 30 g vet / 12 g eiwit / 64 g koolhydraten / 880 mg natrium / 9 g vezels. Prijs per persoon: ¤ 2,25 • 700 g zoete aardappel • 75 ml olijfolie • 1 ui, gesnipperd • 2 tenen knoflook, fijngehakt • 1 rode paprika, in blokjes • 1 lt gezeefde tomaten • 40 g bloem • 450 ml halfvolle melk • 2 tl gedroogde oregano • 50 g walnoten • handvol rucola, basilicum en/of tijm • bakplaat met bakpapier, ovenschaal 1 Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakjes van 4-5 mm. Spreid de aardappelplakjes uit over de bakplaat en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Rooster de zoete aardappel in de voorverwarmde oven in 15 min. gaar. 2 Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de ui, de knoflook en de paprika 2 min. zachtjes. Schenk de gezeefde tomaten erbij en breng tegen de kook. Laat de pastasaus 5 min. zachtjes koken. 3 Verhit voor de bechamelsaus in een sauspan de laatste 50 ml olijfolie. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Schenk langzaam en al kloppende met een garde de melk erbij en klop tot een gladde, gebonden saus. Breng op smaak met de oregano, zout en peper. 4 Neem de zoete aardappel uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC. Schep een beetje tomatensaus in de ovenschaal en dek af met de zoete aardappel, tomatensaus, bechamelsaus, vervolgens weer een laagje zoete aardappel etc. in meerdere lagen in de ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. Verdeel de walnoten over de lasagne. 5 Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 30 min. goudbruin en gaar. Laat de lasagne uit de oven 5 min. rusten en bestrooi met de rucola, basilicum en/of tijm. Vegan lasagne? Gebruik sojamelk in de bechamelsaus. Is kaas wel vegetarisch? Kaas wordt gezien als vegetarisch, maar let op: voor het stremmen van veel kazen wordt dierlijk stremsel gebruikt. Controleer dus op de verpakking of de kaas met vegetarisch stremsel is bereid of vraag het de kaasboer.


Gezond_Idee_nr2_2019
To see the actual publication please follow the link above