Page 34

Gezond_Idee_nr2_2019

Dieet voor de 21ste eeuw Moeten we echt al het vlees laten staan om de wereld te redden? Nee, maar als we onze planeet leefbaar willen houden en in 2050 tien miljard wereldburgers van voldoende gezond en duurzaam voedsel willen voorzien, dan zullen we toch echt anders moeten gaan eten. Dat was de vlammende boodschap waarmee 37 wetenschappers uit 16 landen begin dit jaar hun ‘dieet voor de 21ste eeuw’ introduceerden. Ze noemen het een win-win-dieet: een eetpatroon dat mens én aarde redt. Gaan wij – en andere welvarende westerlingen – op de oude voet verder met het verorberen van te veel vlees, suiker en vet, dan zullen aandoeningen als obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten explosief toenemen. Ongezond eten maakt wereldwijd meer zieken en doden dan tabak, drugs, alcohol en onveilige seks samen, zeggen de wetenschappers. Tegelijkertijd sterven aan de andere kant van de wereld mensen van de honger. De huidige voedselproductie zal bovendien de aarde meer en meer uitputten en onleefbaar maken. Al die problemen worden alleen maar groter als de wereldbevolking in 2050 is gegroeid naar 10 miljard. En dus moeten we met z’n allen meer aan het plantaardige en minder aan het dierlijke voedsel. De doorsnee eter mag volgens dit gezonde en duurzame dieet per dag maar 43(!) gram vlees en dan liefst kip en ander pluimvee. Als je weet dat de gemiddelde Nederlander dagelijks ruim een ons vlees eet en velen onvoldoende groenten eten, wordt duidelijk dat dit nog een flinke uitdaging zal worden. Het dieet voor de 21ste eeuw bevat behalve weinig vlees ook slechts een klein beetje vis en zuivel, bijna geen suiker, vet en geraffineerde granen, maar wel veel groenten, noten, peulvruchten, volkoren granen en fruit. ‘En dat is eigenlijk niet heel anders dan de Schijf van Vijf en het mediterrane dieet dat al jaren als de meest gezonde variant wordt gezien’, aldus diëtiste Corrie van de Weijer. 34 gezond idee


Gezond_Idee_nr2_2019
To see the actual publication please follow the link above