Page 8

Diabetes courant nr 9_ 8pag.indd

Kerstdiner Meringuetaart met mascarpone en fruit Nagerecht, 8 porties P er portie: 480 kcal en 41 gram koolhydraten 20 min bereiden, 1 uur en 30 minuten oventijd Ingrediënten: • 250 g diepvries frambozen • 50 ml mousserende rosé • 250 g kristalsuiker • 5 middelgrote eieren • 500 g mascarpone (bakje à 250 g) • 16 g vanillesuiker (zakje à 8 g) • 3 takjes verse munt Keukenspullen: • bakpapier Bereiding: 1. Schep het bevroren fruit, rosé en 50 g suiker om en laat het geheel op kamertemperatuur ontdooien; schep regelmatig om. Verwarm de oven voor op 100 °C. 2. Splits de eieren (je gebruikt alleen de eiwitten). Mix de eiwitten tot stevige pieken. Voeg de rest van de suiker in 2-3 gedeelten toe en klop tot het eiwit glanst en helemaal stijf is; test dit door de kom op z’n kop te houden, het eiwit valt er niet uit. Verdeel het eiwit op een vel bakpapier in cirkels, één van 20 en één van 24 cm doorsnede. Bak het eiwit 90 min.; buitenkant krokant en binnenkant zacht en taai. Zet de oven uit en laat meringues in de oven met de deur op een kier, afkoelen. 3. Mix ondertussen mascarpone met vanillesuiker met een handmixer zacht en luchtig. Verdeel de vanillemascarpone over de bovenkant van beide meringues. Leg de grote meringue op een schaal en verdeel er twee derde van het fruit over. Leg de kleine meringue erop en verdeel de rest van het fruit erover. Garneer met de takjes munt. Snijd de taart aan tafel met een scherp mes in punten en serveer de rest van de rosé erbij. Bereiden: 1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de kruiden en snijd fijn. 2. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons, ui en knoflook 2 min. Voeg de kruiden toe en bak 3 min. mee tot al het vocht is verdampt. Neem de helft uit de pan en laat afkoelen op een bord. Zet het vuur uit en bewaar de rest in de pan. 3. Snijd de rosbief in de lengte in tot 2/3. Klap het vlees open en snijd aan beide zijden voor de helft in. Nu kun je het vlees uitleggen tot een lange lap. Bestrooi met de helft van de lemon pepper en eventueel zout. Verdeel het paddenstoelenmengsel over het vlees en rol stevig op. Bind vast met 5 stukjes keukentouw. Bestrooi de buitenkant met de rest van de lemon pepper en eventueel zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de rollade in 3 min. rondom bruin. 4. Neem het vlees uit de pan en leg in de ovenschaal, steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en stel in op 50°C (rood). Bak het vlees in ca. 20 min. in de oven tot het vlees de ingestelde kerntemperatuur heeft bereikt. 5. Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Voeg ondertussen de fond toe aan de koekenpan met champignons en breng aan de kook. Laat de saus 5 min. zachtjes koken. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus. Combineer dit gerecht met risotto rijst (ca. 57 gram koolhydraten per portie van 75 gram ongekookte risotto rijst) en een groene salade. ¬ ¬ ¬ Relevante websites: www.diep.info www.endocrinologie.mumc.nl www.jdrf.nl www.dvn.nl www.diabetesfederatie.nl www.diabetesfonds.nl


Diabetes courant nr 9_ 8pag.indd
To see the actual publication please follow the link above