Page 8

Diabetes courant nr 10

Recepten Appelkoek Bereidingstijd: 80 minuten, Aantal personen: 12 Ingrediënten • 100 g lichtbruine basterdsuiker • 100 g zelfrijzend bakmeel • 75 g magere kwark • 2 kleine appels • 2 eieren • 2 eetlepels vloeibare margarine • 1 theelepel kaneel • mespunt kardemom Bereiding Roer de margarine met de kwark, basterdsuiker, kaneel en kardemom zacht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het bakmeel er boven en spatel het er luchtig door. Warm de oven voor op 160° C. Bestrijk een kleine springvorm met een doorsnee van 15 cm dun met margarine en bestuif hem met wat bloem. Schil de appels en snijd ze in parten. Doe het deeg over in de springvorm en druk de parten appel met de bolle kant naar boven erin. Bak de appelkoek in de oven in ca. 1 uur gaar en lichtbruin. Snijd de koek in 12 puntjes. Voedingswaarden per persoon Koolhydraten 16,7 g waarvan suikers 10,5 g Vet 2,9 g waarvan verzadigd 0,5 g Eiwit 2,6 g Vezels 0,5 g Groente - g Kcal 105 Zout 0,19 g Bron: Diabetesfonds Hartige courgette-cake Bereidingstijd: 45 minuten, Aantal personen: 15 Ingrediënten • 100 g cherrytomaatjes • 2 tenen knoflook • ½ courgette • 150 g amandelmeel • 1 eetlepel bakpoeder • 2 eieren • 2 eetlepels pesto • handje ongebrande pecannoten • 100 g zachte geitenkaas • olijfolie Bereiding Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cakevorm in met wat olijfolie. Snijd de cherrytomaatjes én knoflooktenen door de helft. Bak dit samen in een pan zo’n 5 tot 10 minuten en zet het tomaatmengsel even weg. Rasp vervolgens de courgette fijn en voeg hier de eieren, amandelmeel, bakpoeder en pesto aan toe. Meng dit geheel en voeg vervolgens ook de pecannoten toe aan het beslag. Doe het beslag in de cakevorm en verdeel de stukjes geitenkaas en het tomaatmengsel over het beslag. Bak de hartige cake in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. Check of de cake klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als hij er droog uit komt dan is de cake klaar. Laat de cake goed afkoelen buiten de oven. Eet smakelijk! Voedingswaarden per persoon Koolhydraten 2,2 g waarvan suikers 1,3 g Vet 10,1 g waarvan verzadigd 1,8 g Eiwit 4,4 g Vezels 1,4 g Groente 17 g Kcal 115 Zout 0,27 g Bron: Diabetesfonds Relevante websites: www.diep.info www.endocrinologie.mumc.nl www.jdrf.nl www.dvn.nl www.diabetesfederatie.nl www.diabetesfonds.nl


Diabetes courant nr 10
To see the actual publication please follow the link above