Page 32

Gezond Idee nr 2 2015

We weten het allemaal: voor een goede gezondheid is bewegen en sporten heel belangrijk. Maar bewegen kost energie, bij sporters soms heel erg veel energie. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar ook voor iemand die op zaterdag een partijtje voetbalt, af en toe een fietstocht maakt of drie keer in de week een stevig parcours wandelt. Elke inspanning vraagt om brandstof voor de menselijke motor. Goed eten zorgt voor betere prestaties, weet bewegingshoogleraar prof.dr. Luc van Loon. Net als de drie Limburgse topsporters die hier vertellen welke voeding hen tot topprestaties brengt. GOED ETEN IS BETER PRESTEREN 32 gezond idee Wie sport, weet dat trainen je prestaties verbetert. Maar zeker zo belangrijk is ervoor te zorgen dat je goed eet. Voeding is een van de belangrijkste factoren waarmee we invloed kunnen uitoefenen op het brandstofgebruik van onze spieren tijdens inspanning en daarmee op ons prestatievermogen. Volgens prof.dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning van het Maastricht UMC+, is de juiste voeding zelfs essentieel als het gaat om energie, ook voor iemand die maar weinig sport. 'Goed en gebalanceerd eten geeft een algemeen gevoel van fitheid, waardoor we het ook bij sporten langer volhouden. Je bouwt er lichamelijke conditie mee op, het zorgt voor spieropbouw en voor sneller herstel na een inspanning. Het is ook belangrijk voor je mentale conditie, ofwel het gebied 'tussen-deoren' dat de wil om te winnen, de motivatie, het concentratievermogen en de reactiesnelheid aanstuurt. Hoe hoger de kwaliteit van ons eten, hoe beter ons lichaam energie aan voeding kan onttrekken. Die kennis is niet alleen belangrijk voor sporters, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die langdurig ziek zijn geweest en hun energiebalans weer moeten opbouwen. ' Snelle en langzame energiebronnen Ons lichaam heeft naast vitamines en mineralen als belangrijkste voedingsstoffen ook eiwitten, vetten en koolhydraten nodig. Ze spelen een rol bij essentiële lichaamsprocessen, zoals de opbouw en reparatie van lichaamscellen en onze energievoorziening. In zijn publicatie ‘De Menselijke Motor’ legt Luc van Loon uit dat energie om te sporten vooral wordt geleverd door verbranding van koolhydraten en vetten. ‘Wat benzine is voor een auto, zijn koolhydraten en vetten voor het lichaam: zonder brandstof sta je stil. Met de juiste brandstofkeuze blijft de motor langer draaien.’ Koolhydraten kunnen worden gezien als een snelle brandstofbron en vetten als een langzame energiebron. Het mooie is dat onze spieren in staat zijn hun brandstofkeuze aan te passen aan de omstandigheden. Hoe dat werkt? ‘Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glycogeen, een suiker die vooral in de lever en spieren wordt opgeslagen. Daar vormt het een snel beschikbare energievoorraad. Glycogeen hebben we trouwens ook nodig om te denken en ons lichaam warm te houden. Maar de geoefende sporter haalt zijn energie vooral uit vetten. Onze energievoorraad bestaat voor 95 procent uit vetten. Vetten zijn ook efficiënter dan koolhydraten: bij de verbranding van vetten komt per gram zo’n twee keer meer energie vrij dan bij koolhydraten. Als vetten als energiebron opraken, moet je koolhydraten – dus suikers – innemen om je spieren met de energie van glycogeen te laden. Daarom is een goede basisconditie zo belangrijk: wie regelmatig traint, kan vet beter verbranden en beter presteren dan een ongetraind persoon en (lees verder op pag. 34) k


Gezond Idee nr 2 2015
To see the actual publication please follow the link above