Page 30

Gezond Idee februari 2014

Alles (nou ja, bijna alles) over antioxidanten Aan antioxidanten wordt veel toegeschreven. Dat ze ziektes kunnen genezen. Dat ze veroudering tegengaan. Dat je er niet genoeg van binnen kunt krijgen. Of juist dat ze helemaal niet goed voor je zijn, zelfs gevaarlijk en giftig. Tovermiddel of hype: wat is waar en wat is niet waar? 9 vragen en antwoorden over antioxidanten. 1 Wat zijn dat eigenlijk, antioxidanten? Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ze zijn belangrijk voor onze gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen, die ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam. Die vrije radicalen zijn niet altijd slecht: ze maken ook indringers als bacteriën onschadelijk en zijn 30 gezond idee dus onmisbaar. Antioxidanten is overigens een verzamelnaam, net zoals ‘medicijnen’ een verzamelnaam is: elk antioxidant heeft zijn eigen, specifieke werking. Ze zitten in voeding en supplementen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines C en E, selenium en bèta-caroteen. Oxidatieproces? Wat is dat nou weer? Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Oxideren betekent: zich met zuurstof verbinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door vervuiling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en een ongezond dieet. Eigenlijk kun je zeggen: een mens kan niet zonder zuurstof, maar je gaat er ook langzaam aan dood. Een ander woord voor oxideren is roesten. Een mens roest tijdens zijn leven als het ware langzaam weg. Ouderdomspigmentvlekken zijn de roestvlekken van het lichaam. Maar antioxidanten gaan dus de schadelijke werking van zuurstof tegen, ze vertragen het oxidatieproces. In welke voeding zitten veel antioxidanten? Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in chocolade, noten, volkoren granen, olijfolie, zeevruchten en gevogelte. En in groente en fruit, natuurlijk. Goede bronnen van antioxidanten zijn bijvoorbeeld: Fruit Groente Druiven Boerenkool Gedroogde pruimen S pinazie Granaatappel S pruitjes Rozijnen Broccoli Bosbessen Bieten Aardbeien Aubergine Frambozen Rode uien 2 3


Gezond Idee februari 2014
To see the actual publication please follow the link above